Annons:
Etikettervisionerandligtdrömmar
Läst 327 ggr
JRSN
2020-06-20, 14:00

Är sagor verkliga?

Att läsa en saga eller en bra bok är som att försvinna in i en annan värld för en stund. Sagans karaktärer är så verkliga att man tycker de har liv, precis som vilken jordisk varelse som helst. Men har de faktiskt fysiskt liv? Nej, det kanske är att gå för långt. Emellertid är sagans och böckernas karaktärer ett slags yttringar av tankemateria och som sådana är de sanna, för tankevärlden är en verklig värld.

Skapa eller återskapa?

Tankevärlden är detsamma som den psykiska världen. Den registreras av våra tankar men den tar även form av våra tankar. Den finns inom oss men även inom större väsen som vårt jordklot. Det är lätt att reducera tankevärlden till en samlingsplats för hjärnans 'skräp' men den är mycket mer än så. Tankevärlden är en oberoende plats men dess yttringar lyder under helt andra lagar än de vi känner i fysisk mänsklig form. Tankevärlden är drömlik för den är också drömmens värld. Är det vi själva som skapar tankevärldens strukturer eller återskapar vi redan befintliga former? Det är inte antingen eller utan både ock!

Att 'kanalisera' en saga

I tankevärlden finns redan alla former, alla händelser och alla intriger. Den som skriver en bok eller en saga kan mycket väl ha 'kopplat upp sig' på en redan befintlig händelsekedja. Skapelsen blir förstås inte sämre för det, författaren har helt enkelt återskapat ett skeende i tankevärlden som redan har sina karaktärer klara. Detta kan förklara varför författare ibland upplever att de olika karaktärerna i en bok liksom 'tar över' författarens penna. Gestalterna börjar 'leva' i ordets sanna bemärkelse, de utvecklar tankar, viljor, egenheter och personlighetsdrag. Är då dessa karaktärer även besjälade varelser? Ja, jag skulle vilja hävda att så verkligen är fallet.

Lekens värld

Här har vi kanske också förklaringen till att barns lek är så levande och verklig för dem. Den som har barnasinnet i behåll kommer säkerligen ihåg hur det var. Om leken handlade om ett piratskepp som var i strid med farliga rövare så VAR det verkligen så. Skeppet, som i realiteten var byggt av stolar, filtar och kuddar, hade en verklig skepnad i tankevärlden, parallellt med stolskeppet. Den gemensamma handlingen skapas nu simultant; den finns, samtidigt som deltagarna lägger till och gör intrigen mer levande. Om något barn tänker; 'nu blir det storm', så är stormen genast där!

Sagan som mall för verkligheten

En lite skrämmande men samtidigt inspirerande tanke är att tankevärldens bilder faktiskt formar och har inflytande över den fysiska världen. Det vi visualiserar blir verklighet. Ju mer vi tänker på och lägger energi på strukturer eller händelser, desto större chans att dessa verkligen tar form i fysisk materia. Tankar är kraftfulla redskap. Därför är det också så viktigt att bemästra sina tankar, att medvetet styra in dem i positiva banor. Tanken kommer först och ur tanken måste den fysiska materien följa efter. Vi är medskapare tillsammans med Gud/Universum. Om vi medvetet sår ett frö i "fältet av oändliga möjligheter" så måste Universum leverera; vi får det vi önskar!

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

  • Redigerat 2020-12-28, 16:09 av JRSN
Annons:
Upp till toppen
Annons: