Annons:
Etiketterparadigmskiftentidig-historiasamhälletraditioner
Läst 75 ggr
JRSN
2022-11-30, 08:41

Är bondesamhället verkligen bra för oss?


Historikern Graham Hancock är en intressant person, han är inte rädd för att låta sina tankar tränga långt tillbaka i historien. Om kontroversiella slutsatser behöver dras så är han inte främmande för att ta det steget. 'Kloka gubbar' (och gummor för den delen) är något som vår värld så desperat behöver i dessa tider. Videon filosoferar över införandet av jordbruket och vad det förde med sig. Samhället fick plötsligt ett överskott av produkter. Men därmed ökade även girigheten och konkurrensen mellan byar och städer. Krig och konflikter uppstod, något som var okänt för samlarfolken.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Annons:
Farwuq
2023-01-06, 05:57
#1

Hur vet man att konflikter inte fanns bland »samlarfolken«?

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

JRSN
2023-01-06, 18:18
#2

#1: Hej, vet inte exakt men förmodar att man kan spåra arkeologiska fynd förknippade med vissa tidsåldrar. Man ser då troligen att regelrätta vapen inte var vanliga bland samlarfolk men att vapenproduktion blev regel när människor bosatte sig mer permanent.

Konstaterar att videon tagits bort. Minns tyvärr inte titeln men det är tydligt att forskaren Graham Hancock anses så pass farlig för den etablerade historieskrivningen att avikande åsikter inte kan tolereras. Lite beklämmande.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Emo
2023-01-20, 07:32
#3

Jag rekommenderar er att se Anders Hansens vetenskapliga serie på SVT-play om hjärnan. Där får ni veta mycket och jag tror att det som skrivits i denna tråd bygger på missförstånd.

Detta är första avsnittet av många intressanta och lärorika:

https://www.svtplay.se/video/8v1X4gv/din-hjarna/stress?id=8rJQ4Pq

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Vad är det som händer i vår hjärna när vi blir stressade? Anders Hansen träffar stressforskaren Robert Sapolsky och skådespelaren Leif Andrée berättar om sin scenskräck. Hur kan vi lära oss att hantera stressen så att den inte blir dålig för oss och varför är stress helt avgörande för att vi ska kunna överleva? Del 1 av 5.
JRSN
2023-01-20, 08:22
#4

#3: Ja, säkert på något missförstånd. 😜 Anders Hansen har en del mycket bra avsnitt på SVT, väldigt seriösa och på solid vetenskaplig grund.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Magi-cat
2023-01-20, 09:08
#5

Ja, vad är sanningen? 🙂 Anders Hansen har mycket att komma med och programmen är underhållande, men det finns säkert så mycket mer att fundera på och att forska i. (Rent allmänt sagt, bara 🙂)
Även det senaste programmet som tar upp om "människan" är ond eller god är intressant. Om grupptillhörighet, om krig, makt och vad som främjar godhet och gemenskap.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: