Etikettertidig-historiaritualeruråldrig-skrifttraditioner
Läst 117 ggr
JRSN
2022-03-29, 21:28

Koranen om slöjor, nu och då

Samina Ali berättar om kvinnors situation under Profetens Muhammeds tid. Det visar sig att sedvänjan att bära slöja hade en helt annorlunda betydelse på den tiden. Det var kvinnor av högre börd som bar en typ av slöja, som ett tecken på upphöjdhet och som en signal att de var beskyddade av en klan. Fattigare tjänstekvinnor och slavar dolde inte sitt ansikte alls, de stod inte heller under någons beskydd. Följaktligen var de senare kvinnorna ständigt utsatta för risken att bli attackerade och skändade.

Profetens lösning var helt enkelt ett påbud att låta alla kvinnor bära det klädesplagget som de upphöjda bar. Det var en åtgärd av praktisk natur och den hade ingenting alls med undertryckandet av kvinnan att göra. Kvinnan ansågs då vara mannens jämlike.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Maria
2022-04-09, 08:26
#1

Om kvinnan var mannens jämlike så borde väl påbudet vara tvärtom. Att INGA kvinnor behövde bära slöja. Ett påbud är ju ett slags tvång och det slapp männen. Så jämlikt…. nej det tycker jag inte.

/Maria

JRSN
2022-04-09, 09:43
#2

#1: Du utgår självklart från dagens situation. Men idealet på den tiden, enligt videon, innebar att det var en statussymbol för upphöjda kvinnor att bära en typ av slöja. Du menar kanske att man kunde skrotat hela grejen så att ingen bar slöja. Men så enkelt vad det nog inte då, det var ett helt annat samhälle där man tydligt ville markera sin tillhörighet. Profeten försökte troligen lösa problemet så som det var möjligt enligt den tidens värderingar.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Maria
2022-04-09, 10:37
#3

#2 Jo jag förstår att det var annorlunda då men jämlikt har det knappast varit för kvinnor genom tiderna även om profetens intentioner var välmenande.

/Maria

  • Redigerat 2022-04-09, 10:39 av Maria
JRSN
2022-04-09, 17:56
#4

#3: Nej så väldigt jämlikt har det nog inte varit i allmänhet, annat än i enskilda kulturer under specifika tider. Det har dock funnits 'matriarkat' längre tillbaka i tiden, endast spillror finns kvar idag. Därmed inte sagt att dessa med nödvändighet skulle varit mer jämlika, kanske var kvinnan då alltför dominant. Ett sant jämlikt samhälle kan fortfarande höra framtiden till.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Upp till toppen