Annons:
Etiketterinformationfrågoradmin
Läst 660 ggr
JRSN
2020-03-16, 20:39

Krisberedskap

Oavsett vad det kan gälla, epidemier, strömavbrott eller naturkatastrofer; att ha en god katastrofberedskap är nästan ett måste i dessa tider. Med ganska enkla medel går det att förbereda lägenheten eller huset för en viss oväntad händelse. Den som någon gång har varit ute och campat vet ungefär vilka svårigheter man kan möta. Man kan grovt dela upp förberedelserna i stationära och mobila 'stationer' som helst bör vara nyligen uppdaterade.

Mobila 'kit'

Ett mobilt kit är i storleksordningen av en ryggsäck. Där kan man ha samlat elementära saker för camping ute i det fria. Det kan till exempel vara; ett tält, ett liggunderlag, en sovsäck. Ett komplett stormkök med bränsle och tändstickor. Hållbar mat eller torrskaffning för några dagar. En vattendunk, inplastat knäckebröd, pasta, ris, salt och eventuellt något torkat kött. Undvik konserver eftersom vikten är stor. Lägg med några köksredskap och en kniv. Plasttallrikar är lätta och enkla att diska. Tag även med disksvamp, handduk och lite diskmedel.

Vitsen med det mobila kitet är att man mycket snabbt kan hugga tag i detta och lämna huset (om det av något skäl skulle behövas). Skälen till att man måste lämna huset kan vara många. På grund av skyfall eller översvämning kan vattenytan stiga snabbare än väntat. Stormar eller nedfallande träd kan ha ödelagt huset, kanske drar ligor omkring och gör det vanskligt att stanna kvar. Blixtnedslag eller brand kan också ha immobiliserat hemmet. I vårt land är jordbävningar inte vanliga men kan dock inträffa. Huset blir instabilt, man kan behöva evakuera.

Stationära stationer

En stationär station kan vara ett hus, en lägenhet eller en sommarstuga som man gör 'mindre sårbar'. Platsen bör helst vara på någorlunda god höjd över havet. Även om exempelvis en asteroid slår ner i Stilla havet så kan den våg, den tsunami, som bildas färdas ända till Kattegatt och Östersjön. Huset man förvaltar bör gissningsvis befinna sig åtminstone 25 meter över havsytan, för att ligga någorlunda säkert. Är huset dessutom placerat vid foten av ett berg så är det ännu bättre. Berget skyddar för plötsliga stormvindar eller kanske hagelskurar.

En egen brunn är förstås idealiskt men annars kan vattenfilter eller vattenreningstabletter fungera. Se till att ha ett mindre förråd av hållbara matvaror. För stort förråd är ingen fördel, det kan attrahera tjuvar. Kolla så att strömavbrott kan kompenseras med ljus och fotogenlyktor. Enstaka ficklampor är bra men batterierna tar snabbt slut. Bättre är då ficklampor som kan laddas med hjälp av en vev eller liknande. Ha eventuellt ett tält tillhands som kan monteras inomhus. En vedkamin är förstås utmärkt, en fotogenkamin kan vara ett alternativ.

Mentala förberedelser

Kanske viktigast av allt är de mentala förberedelserna. Samtidigt är detta något av det svåraste att träna sig på. När något händer som rycker en ur de normala rutinerna så blir man liksom 'paralyserad'. Man hamnar i en typ av chocktillstånd och förmår inte tänka klart. Även om situationen har förändrats så försöker man desperat hålla fast i gamla normer, trots att de inte längre är gångbara. Detta tillstånd kallas 'kognitiv dissonans'. Den gamla världsbilden som man hade har rämnat. Likväl klarar man inte av att bryta upp och pröva nya lösningar.

Sättet att träna på att bli flexibel i sinnet är förmodligen att träna på 'mindre farliga' saker. Det kan kanske gälla just att åka och campa ett veckoslut. Oundvikligen uppstår då 'situationer' när den tänkta planen inte kan tillämpas som tänkt. Tältet kanske spricker, man har glömt tändstickorna eller så har reservkläderna blivit helt blöta. Då gäller det att inte få panik utan att lugnt och metodiskt gå igenom möjligheterna. Saker och ting är ju avsedda för något visst. Men om vi tänker om kan de kanske användas på ett helt annat sätt. Flexibilitet!

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

  • Redigerat 2020-12-26, 04:20 av JRSN
Annons:
Dioramabyggare
2020-03-16, 21:51
#1

#0: Definitivt ett instruktivt inlägg!

Ett litet tips till; vill/kan man inte sätta upp ett tält i bostaden kan ett vanligt köksbord förvandlas till en "koja" med hjälp av några filtar som läggs ovanpå bordet (mindre filtar fås att ligga kvar på bordet genom att lägga böcker på filtarnas kanter).

JRSN
2020-03-17, 07:10
#2

#1 Bra och konstruktiv idé där! 👍

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Dioramabyggare
2020-03-17, 11:01
#3

#2: Tack tack! Men i ärlighetens namn ska jag "erkänna" att jag hittade idén i en handbok i hemberedskap.

JRSN
2020-03-17, 13:22
#4

#3 Tja, man måste ju få idéerna någonstans ifrån. Blir inte sämre för det. 🙂

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Dioramabyggare
2020-03-17, 15:09
#5

#4: 👍

JRSN
2020-12-03, 10:37
#6

Nu har jag fått reda på en viktig detalj: Även om det blir ett större generellt strömavbrott så kommer vattenförsörjningen sannolikt att fungera ändå, dock kanske inte varmvatten (som har med lokala enheter att göra). Min fråga gällde Storstockholmsområdet så andra delar av Sverige törs jag inte uttala mig om. 💧

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Annons:
Upp till toppen
Annons: