Annons:
Etikettertidig-historiabibliskturåldrig-skriftdrömmar
Läst 1528 ggr
JRSN
2019-12-14, 11:40

Sfinxens gåta

Ytterst få uråldriga monument har väckt så många frågor som Sfinxen i Giza, Egypten. Vem byggde monumentet och varför? Jag ska villigt erkänna att jag vet väldigt lite om Sfinxen, men spekulera kan man ju. Vetenskapen av idag vill gärna få det till att monumentet uppfördes av farao Chefren som regerade drygt 2500 år f.Kr. Men de efterforskningar som gjorts på senare tid ifrågasätter detta. Den kraftiga förslitning som Sfinxen utsatts för tyder på erosion från stora mängder regn, något som inte förekommit i området sedan flera tusentals år tillbaka.

Drömstenen

En person som återupptäckte Sfinxen var prinsen Tuthmosis IV som levde någon gång på 1300-talet f.Kr. Han lär ha lagt sig att sova under Sfinxen, som då endast hade huvudet ovanför sanden. Han drömmer om att Sfinxen talar till honom och ber honom om befrielse undan all sand, då skall Sfinxen göra honom till farao över Egypten. Tuthmosis låter gräva fram monumentet och Sfinxen uppfyller mycket riktigt hans önskan, Tuthmosis blir till slut farao. En sten (Dream Stela) reses mellan sfinxens framben som berättar om den märkliga historien. Stenen tjänar även som försegling av de mystiska hålrum som ska finnas under Sfinxen. En annan öppning återfinns på Sfinxens huvud.

Vad är Sfinxen?

Sfinxen lär härstamma från tiden 'Zep-Tepi', en period då gudasönerna levde sida vid sida med människorna. Detta var enligt uppgift ca. år 10.500 f.Kr, då precessionen går över till stjärntecknet 'Leo'. Sfinxen föreställer från början troligen lejonguden 'Akhet', som egentligen är ett 'dubbellejon' vända rygg mot rygg och med den bevingade solskivan emellan. Akhet förenas senare med guden Horus till 'Horakhety' vilket betyder 'Horus av de två horisonterna', den uppgående och nedgående solen. Denna sol är uppenbarligen inte vår sol, för den avbildas som 'brunorange'. Mer sannolikt är det solens binära partner, som i sin bana korsar ekliptikan i sin utdragna orbital av mer än 3000 år. En rund solskiva kan ha existerat på ryggen av Sfinxen men detta osäkra uppgifter.

Fanns det även en motsvarande Sfinx, någonstans på Nilens andra strand? Forskaren Zecharia Sitchin teoretiserar om detta, och att en underjordisk gångtunnel skall ha förenat de båda monumenten. Den hemliga tunneln skall ha mynnat i mitten av Sinaihalvön där en 'rymdhamn' (Spaceport) inhyste de celestiala båtarna (rymdskeppen) som förenade himmel och jord (planeten Anu och Jorden). Den bevingade solskivan är 'Nibiru', solens tvilling som i sin tur bevakas av en ständig 'följeslagare'. Denna följeslagare skildras symboliskt som guden 'Khepri', en skarabé som knuffar en 'dyngboll' framåt över himlavalvet. Dyngbollen, i det här fallet, är den mörklagda solen Nibiru som alltid har sin följeslagare i närheten. Sfinxen är intimt förknippad med denna kosmiska symbolik.

Tidens tand

Även om det existerar egyptisk mytologi om Sfinxen såsom en människa med lejonkropp så hade monumentet troligen ett lejonhuvud från början. Men senare faraoner kan ha velat förknippa det betydelsefulla monumentet med dem själva och således ha låtit skulptera om lejonhuvudet i deras egen bild. Detta kan ha skett vid fler än ett tillfälle för Sfinxens huvud är proportionellt alldeles för litet i förhållande till kroppen. Vem föreställer det nuvarande huvudet? Det är förstås upp till ändlösa spekulationer. Sfinxen själv (som sägs kunna tala) identifierar sig med den uråldrige guden Horakhety-Osiris. De gamla grekerna vävde in Sfinxen i sin egen mytologi och gav Sfinxen mer diaboliska drag. Den som inte kunde lösa Sfinxens gåta när de skulle passera en viss portal miste livet, men Oidipus lyckades!

En djup brunn av mystik

När man försöker närma sig Sfinxen och allt vad den representerar inser man att där döljer sig ett helt kosmos av information. Hur är det till exempel med den 'minnessal' (Hall of Records) som lär ska finnas i hålrum under Sfinxen? Där ryktas det att hela mänsklighetens historia finns nertecknad och mer därtill. Jag skulle nog behöva återkomma till ämnet en annan gång. Detta har endast varit som att skrapa på ytan till en enorm skattkammare.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

  • Redigerat 2020-12-31, 12:54 av JRSN
Annons:
NiklasTyreso
2019-12-16, 00:11
#1

Jo, från början var nog tanken att sfinxen skulle ha ett lejonhuvud men det blev för tungt att ha ett så stort utskjutande mun-nos-parti i sten utan stöd under hakan. Vikten ökar i kubik när statyns storlek skalas upp. På en liten staty med ett nosparti på 1 kubikdecimeter (10x10x10 cm) blir vikten lite mer än 1 kilo (vatten väger ett kilo per kubikdecimeter.) Förlänger man längden 1 dm till 10 dm får man en kubikmeter 10x10x10 dm som har en vikt som är 1000 gånger större! Vikten på den utskjutande hakan blev för stor, men de räddade statyn med ett människoansikte istället.

JRSN
2019-12-16, 07:09
#2

#1 Låter som en väldigt trovärdig slutledning. Nosen höll kanske en tid men sedan tog gravitation och erosion över och ansiktet rasade. Smart då att göra det till en 'Sfinx' som redan fanns i deras föreställningsvärld.

Det finns teorier om att Sfinxens nuvarande näsa förstördes av Napoleon och hans mannar under Egyptenkampanjen men dessa teorier har senare dementerats. Napoleon hade ett stort historieintresse och ville nog snarare bevara monumentet.

Andra teorier gör gällande att ett blixtnedslag slog ner på näsan men sanningen är nog snarare samma viktproblem som du belyste ovan. 🙂

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Upp till toppen
Annons: