Annons:
Etiketterbildspråkmetaforersymbolik
Läst 782 ggr
JRSN
2019-10-03, 12:07

Livets labyrint

Är inte livet att se såsom en labyrint? Vi föds till mitten av labyrinten och vet först inte var vi är någonstans. Vart vi än försöker gå så hamnar vi i en återvändsgränd (livets illusioner). Så småningom har vi tappat bort till och med den plats där vi startade, som trots allt har något av igenkännandets trygghet. Så vi vandrar vidare, letandes efter vägen ut. Vi börjar även försöka skapa tecken för orientering i vårt sökande. Ledtrådar som vi kan spara och ta fram när de behövs.

Inneboende faror

I grekisk mytologi bor ett monster (Minotaurus) i labyrinten, som när som helst kan attackera och döda den som påträffas där. I min liknelse så symboliserar monstret de faror som vi oundvikligen möter i livet. Vi måste hela tiden vara på vår vakt, för farorna är dolda, de uppträder ofta i harmlösa gestaltningar. Men farorna måste likväl mötas och övervinnas, det är så vi vinner erfarenhet och styrka. Det som inte dödar oss gör oss starkare, så brukar man säga. Handlar besegrandet av labyrinten i att knäcka dess 'kod', att finna nyckeln till friheten?

Orientering

I labyrinten ser man ofta varken sol eller måne, väderstrecken är omblandade och förvirringen total. För att kunna knäcka labyrintens gåta krävs att dess vägar kartläggs. Men hur gör man det? Någon kanske försöker med Hans och Gretas gamla trick, att lägga ut brödsmulor på vägen som orientering. Men ni vet hur det gick, fåglarna åt upp smulorna, Hans och Greta gick vilse. Nästa gång kanske man målar pilar som vägledning, men då är genast någon lustigkurre där och målar dit extra pilar, som visar åt helt fel håll. Detta symboliserar kanske vår vilja att bringa ordning i kaos. Men liksom myten om Sisyfos så rullar stenen tillbaka till start.

Vägen ut

Nyckeln till att finna en väg ut ur livets labyrint är troligen att 'bryta mot praxis'; att inte acceptera de oskrivna regler vi har fått med oss från start. Liksom labyrintens återvändsgränder så är livet fyllt av lögner. Dessa lögner bär sanningens klädnad men är ändå bedrägliga. Vi behöver med andra ord börja ifrågasätta mängden av påståenden som världen lever med och av, men som inte leder någonstans. Columbus lär en gång ha blivit utmanad att försöka balansera ett ägg på ett plant bord. Columbus löste detta genom att bryta mot en oskriven regel; han plattade till skalet något i änden varvid ägget stod upprätt.

Även Alexander den store fann en liknande utväg i berättelsen om den Gordiska knuten. Den som kunde lösa denna 'omöjliga knut' spåddes bli kung över Asien. Alexander löste problemet genom att helt enkelt klyva knuten med sitt svärd.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

  • Redigerat 2021-01-01, 16:05 av JRSN
Annons:
NiklasTyreso
2019-10-04, 14:37
#1

Att tänka kreativt och hitta helt nya lösningar som kanske bryter mot tidigare mönster, jo det är nog bra ibland. Om jorden är mänsklighetens labyrint, väljer vi att följa jordens mönster, eller förstör vi labyrinten/jorden och springer i fel riktning? I den nordiska forntiden byggdes labyrinter. En sådan finns kvar i fornlämningsområdet på Rösaring i Upplands Bro. En annan gammal labyrint finns på Badelundaåsen, invid Anundshögs fornlämningsområde i Västerås. Vissa tror labyrinterna var till i fruktsamhetsriter eller lekar där en tjej stod i mitten och killar tävlade om att hitta vägen i labyrinten till kärleken. Personligen kopplar jag samman (de forntida) labyrinternas runda form med solkorset, en ring med ett kors i, som ofta kopplas till årshjulet och tiden. Hur saker utvecklas över tid är oftast mystiskt svårt att förutse med många återvändsgränder, precis som labyrinter.

Ghosthunter
2019-10-09, 16:51
#2

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Upp till toppen
Annons: