Annons:
Etiketterparanormaltöversinnligtmagidrömmar
Läst 850 ggr
JRSN
2019-12-04, 13:22

Katastroftankar

Att ha katastroftankar är en relativt vanlig företeelse. Vissa personer har sådana föreställningar kopplat till vardagliga företeelser som; hälsa, fobier, social utsatthet, kontrollbehov, pinsamma situationer eller kanske en rädsla att förlora förståndet. I mitt fall handlar det mera om monumentala katastrofer; att en jordbävning skall ödelägga allt, en förödande orkan skall dra fram, att vattnet skall stiga flera meter och liknande. Inget av detta är särskilt hämmande i mitt liv men tankarna finns trots allt där och de dyker upp med jämna mellanrum.

Orsak och verkan

Skälet till att sådana här tankar finns kan ju diskuteras. Om det beror på en allmän otrygghet i uppväxten eller en alltför aktiv fantasivärld, vem vet. Men det är ju trots allt ingen lugn värld vi lever i, att då vara fullt medveten om att turbulenta saker faktiskt händer känns ju inte helt ologiskt. Det händer dock då och då att en tsunami drar fram och spolar bort hela kustremsor. Vulkaner får ibland utbrott varvid lavaströmmar drar med sig ett antal bostäder. Förödande stormar äger ibland rum, även i Sverige, och skadorna kan bli omfattande. Därtill finns faktiskt möjligheten att himlakroppar en dag skall träffa jorden och förändra livsbetingelserna radikalt.

Sanna och falska tecken

Personer med ett utvecklat orsakstänkande (som jag själv) ser ofta förebud till kommande omvälvningar. Vi lägger ihop olika 'input' (pusselbitar) och drar slutsatser av dessa. Till 95 procent, eller mer, är emellertid dessa förutsägelser falska; de är helt enkelt utslag av vardagsparanoia. Någon enstaka gång kan dock förutsägelserna vara legitima och det är just denna lilla procent som stökar till det hela. Då går det ju inte att helt släppa denna process i hjärnan, för den har ju ett slags legitimitet. Inte heller är 'paranoian' så svår att vardagen blir lidande. På något märkligt sätt så vill man ha kvar förmågan, trots att den vanligtvis inte är rationell.

Sanndrömmar och 'lucid dreaming'

Ytterligare en komplicerande faktor är återkommande 'sanndrömmar', dvs drömmar som sticker ut och som etsar sig fast i minnet. Dessa drömmar går liksom inte att bortse från, för de har en omisskännlig prägel av verklighet över sig. Många har till exempel drömt om skyskraporna på Manhattan som rasade, åratal innan det faktiskt hände. Den långa framförhållningen i drömmar, tiotals år ibland, är mycket svår att förstå; varför så lång förvarning? Det blotta faktum att dessa drömmar existerar hjälper knappast upp eventuella problem med katastroftankar, det bekräftar ju snarare att katastrofer är en realitet i våra liv: Livet är allt annnat än fridfullt!

Ett terapeutiskt syfte?

Möjligen fungerar katastroftankar som en slags 'vaccination' mot verkligt traumatiska situationer. När något svårt och jobbigt faktiskt händer så blir vi inte förlamade av skeendet. Vi kan trots allt agera och snabbt göra något för att neutralisera skadeverkningarna. Någon eller något däruppe har kanske vårt bästa i åtanke och de periodiska katastroftankarna är ett led i den 'behandlingen'. Vi måste nog förutsätta att det finns en plan för mänskligheten, en plan i det fördolda. Någon däruppe har tänkt till, mått och steg vidtas i ett gott syfte.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

  • Redigerat 2020-12-31, 14:58 av JRSN
Annons:
Lussan20
2019-12-04, 13:43
#1

Ett så bra inlägg!

Du skriver alltid så bra inlägg som väcker tankar och man känner igen sig.

Idag gick en tsunami genom hela mig, jag fick veta att jag haft en hjärninfarkt i bakhuvudet som gett så många fenomen. Svårt då annat för min ålder är bättre. Tex kan jag varje dag eller några dagar i veckan lägga på ord i minnesbanken för att kolla närminne och korttidsminne.  Jag är uppe i över 30 ord som jag kan räkna både framlänges och baklänges. Jag trodde en tid att jag var på väg in i demens. Men nu vet jag, det tog ögonen mm.

Det du beskriver finns nog i alla fast olika saker av fruktan. Som barn i 9-10 årsåldern kände jag stor fruktan då flygplan gick över vårt sommarhus, det var första ångesten jag minns, det var som ett minne.

Så med sanndrömmar känns det som det är programmerat. Det känns som en tanke på att allt är ett dataprogram vi finns i. Universum har inget slut, så helt plötsligt har det ett slut? Vad finns då utanför det slutet. Lättare att tänka på allt som en stor dator, vi färdas ju dit i vår utveckling med robotar mm.

Men att hjärnans hårddisk brakar det är vi många vittnen till. Tack för att jag får lite hjärnjympa av dina inlägg…Mvh/WL🌺

JRSN
2019-12-04, 14:01
#2

#1 Vilken fin respons, tack! Vår hjärna är nog inte så fulländad, den spelar spratt med oss ibland. Svårt då att skilja mellan fakta och fantasi. Lustigt att du nämnde den där flygplansincidenten. Som mycket liten fick jag alltid panik när ett av försvarets flygplan, typ 'Draken', brakade förbi. Det förde ju oljud men var kanske inget rationellt skäl att börja gråta. Någonting undermedvetet kanske. ☀️

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Lussan20
2019-12-04, 14:34
#3

Samma här, vi hade ju på den tiden flygflottiljen F13 här, de övade över just vår sommarhus. Jag grät, blev kall, tyckte att världen blev mörk.

Ibland har jag tänkt att det är minnen från tidigare liv, som tex andra världskriget.

Jag har en återkommande dröm om att jag är motstånds man/kvinna som går genom skogen i Frankrike, men vi blir tillfångatagna av Tyskar som för oss till en bunker. Vi står och håller varandra i hand då de skjuter oss med kulspruta, vi faller i ett ljus och änglar fångar upp oss, man hör en himmelsk kör. Där slutar drömmen.

Vad vet vi? I princip inget alls, vi tror, vi gissar, vi forskar, en del går framåt, en del går bakåt. Bla empati.  Men man finner den ibland och blir lika glad varje gång…Mvh/WL🌺

skina
2019-12-04, 17:43
#4

Om man pratar om barn så vill jag låta orsaken vara osagd. 

Men när det gäller vuxna har jag en känsla av att det handlar om en inre otrygghet eller obalans.  Jag vet med mig själv att jag har varit mer oroad över omgivningen under de perioder som jag inte har varit så balanserad själv och vise versa..  

 Så det är en liten teori iaf :)

JRSN
2019-12-04, 19:44
#5

#3 En väldigt trösterik vision! 👍

#4 En teori så god som någon! 🌺

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

NiklasTyreso
2019-12-04, 22:34
#6

Tråkigt att höra om din hjärninfarkt, Wonnalesan!😭 Min far fick försämrad synförmåga av liknande anledning, men det var en tröst att han hade kvar sin fina personlighet. Bra att du tränar hjärnans funktioner! Hjärnan förbättras lika mycket av kognitiv träning som av som en muskel på träning. Fysisk motion är oxå bra för hjärnan. --------- Det där med drömmar: I natt drömde jag att jag var jagad av gigantiska lejon och jag fick fly långt upp i ett träd. Tolkning: Jag ska hålla ett en timmes föredrag nästa vecka och är rädd att bli ansatt med kritik. Jag får förbereda mig väl och försöka vara en Azlan jag med.

Annons:
Lussan20
2019-12-05, 06:44
#7

Så mäktigt ett gigantiskt Lejon!

Föredraget kommer gå bra, det tror jag på.👍

Ja hjärnan är märklig, men jag sade till min man som blev så oroad av beskedet.-Jag mår inte sämre idag än igår. Vi får leva för de goda stunderna.

Ja hoppas man får ha sitt sätt, sin glädje och att sprida tröst och kärlek kvar. Så länge har livet mening, sedan får Gud ta hand om resten.

Om katastroftankar så hade jag många som barn ,även drömmar på samma tema. Det var stora vågor som svepte över oss, det betydde väl att jag upplevde livet så då. Jag föll, det har vi väl alla gjort i drömmar och vaknar med ett ryck? Tappat alla tänder, insett att man är naken ute bland folk, det är nog inbyggt i försvaret vi har att fly för faror.

Det finns nog i generna,  dessa överlevnadsreflexer. Lycka till med ditt föredrag, ta på dig Lejondräkten…Mvh/WL🌺

JRSN
2019-12-05, 10:54
#8

En av de mer spektakulära katastrofdrömmarna jag haft är om en jättevåg. I drömmen befinner jag mig ute i skärgården. Det kommer först ett jordskalv med magnituden 5,5 (rätt högt för i Sverige). Sen efter ett tag ser jag jättevågen vid horisonten, den är ofattbar. När vågen kommer in mot öarna så bryter den och reser sig, uppskattar dess höjd till 100 meter. Sedan sker ett hopp i drömmen och vid nästa vy så ligger vattenytan ända uppe vid vår stuga, 25 meter upp.

Märkligt nog så hade min syster liksom en 'motsvarande' dröm. Hon drömde att hon stod vid stranden, vid samma plats. Plötsligt ser hon hela sjön sugas ut och försvinna (ett fenomen som brukar förebåda en tsunami). 🌊

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Diana_Melbourne
2019-12-09, 08:47
#9

#8 Ibland kan det också ske vissa sammanträffanden. Igår diskuterade jag Nya Zeeland som res- och turistmål med en närstående, googlade på sevärdheter, boende, kostnader, risker o s v.  Vaknade och såg vulkanutbrottet på NZ, där turister verkar ha råkat väldigt illa ut. Det kändes märkligt, minst sagt. Min sista googling gjorde jag vid 21.30-tiden igår.

Upp till toppen
Annons: