2020-01-04 23:21 #0 av: JRSN

Att vara jordad, som människa, betyder väl något i stil med att ha båda fötterna på jorden, att vara i god balans, mentalt och kroppsligt. Det handlar förmodligen om att inte vara så mycket 'i huvudet' utan mer engagerad i konkreta fysiska aktiviteter. I dessa mobil- och datatider är det extremt viktigt att inte stå och falla med sina digitala apparater. Handen på hjärtat, hur skulle ni klara ett längre strömavbrott utan supporten från Google och sociala medier? Att ha ett fungerande analogt liv är verkligen en god idé.

Konkret jordning

Jag tror att man kan utgå från att det är välgörande att promenera barfota i gräset eller i fuktig jord ibland. Den vetenskapliga bekräftelsen på detta kommer väl så småningom. Någonting händer säkert med vissa elektriska laddningar i kroppen; överskott vandrar ut och underskott kompletteras. Detta kan vi här uppe i norden endast åtgärda under sommarhalvåret (om man bortser från vissa vinterentusiaster som dessutom tar kalla bad). Men även vi vanliga frusna ruggugglor kan utnyttja vintern. Om vi inte vill vinterbada kan vi helt enkelt gå ut i naturen och sätta oss på en sten en stund eller lägga händerna på träden eller marken.

Ojordade miljöer

Men det är inte alltid vi har möjlighet att komma ut i naturen. Många lägenheter och arbetsplatser är ännu inte försedda med jordade kontakter, vilket säkert spelar in i någon mån. Men vi kan fortfarande få till en jordning av kropp och själ. Vi kan relativt enkelt fylla upp lägenheten med krukväxter av olika slag (inte konstblommor förstås). En vattenfontän kan förbättra jordfaktorn och vi kan placera ut vissa kristaller som faktiskt har jordande egenskaper; exempelvis turmalin, hematit och kyanit. För den som bor på bottenplanet finns 'jordningsmattor' eller 'jordlakan' som via en sladd förankras med en metallpinne ute i gräsmattan.

Att välja aktiviteter

Det är bra att skapa en balans i de aktiviteter vi gör dagligen. Om det har blivit för mycket av ojordade aktiviteter som möten, samtal, sms'ande, chatt och dataspel; väg då upp med några jordade alternativ. Gå på promenader, träna, dansa, diska eller snickra. Tag ett härligt bad, fotbad eller en dusch. Glöm inte bort att, på ett eller annat sätt, få utlopp för sexualdriften. Sakralchakrat ligger mycket nära rotchakrat och har stor betydelse för människans jordning. Även kosten kan balanseras till att bli mer jordad. Konkret så handlar det då om att välja grönsaker som växer under jord; potatis, gul lök, morötter, betor, rädisor etc.

Visualiserad jordning

Om inga andra möjligheter återstår kan man 'visualisera' jord och jordrelaterade fenomen. Det innebär att man helt enkelt ser för sitt inre hur ens 'rötter' tränger ner djupt i jorden. Man kan tänka färgen röd respektive svart och fokusera på nuet; närvaron här och nu. Meditation som syftar till att stilla tankarna är också mycket jordande. Tystnaden är välgörande, kanske rent av den högsta formen av jordning.