Paranormalt

Artificiell intelligens

2019-11-24 15:40 #0 av: JRSN

Artificiell intelligens är ett sätt att, på digital väg, försöka efterlikna mänskliga tankar och uttryck. Exakt hur tekniken fungerar törs jag inte uttala mig om, men det handlar om algoritmer och slumptalsgeneratorer som har förmågan att skapa 'inlärning'. Med andra ord så lär sig artificiella datamaskiner att urskilja mönster och beteenden samt att lära sig nya 'kommandon'. Även om det hittills mest rört sig om 'verbal och matematisk kommunikation' så kommer nu 'ansiktsigenkänning' med stormsteg. Ett paradigmskifte står för dörren.

Vem är smartast?

Vilka är mest intelligenta, människor eller datorer? Kanske är frågan fel ställd, för datorer har kraftigt begränsad förmåga till fantasi, inlevelse, synonymer, liknelser och medkänsla. Om de uppvisar beteenden som ger prov på 'Emotionell IQ (EQ) så är det sannolikt så att fenomenet härmas mer än att det faktiskt uppvisas. Detta leder tanken till psykopater, som ju är experter på att spela inlevelse och empati, om det kan gynna dem i kontakten med andra. Artificiell intelligens efterliknar således vänsterhjärnans logiska sätt att arbeta. Men den bildliga, konstnärliga kapaciteten saknas helt. Således är människor (hittills) de mest intelligenta.

Quantumdatorer

Utvecklingen har gått vidare. Medan datorerna förr arbetade endast med ettor eller nollor kan de mer moderna datorerna arbeta med 'Qbit's', som på något mystiskt sätt kan vara både ett och noll samtidigt. Vi rör oss här in i kvantmekanikens domäner där naturlagarna inte fungerar som vi är vana vid. Rent funktionellt så arbetar dessa datorer mångfalt snabbare och utför fler beräkningar samtidigt. Men, det är fortfarande inte fråga om något 'intuitivt tänkande', allt bygger fortfarande på beräkningar, även om kalkyleringarna utförs toksnabbt.

Aggressiva superdatorer

Så hur tänker vi använda denna galopperande (och omänskliga) teknik? Rätt ofta när man frågar AI-bots om deras uppfattning om människor så svarar de; "utplåna dem alla!" Ibland kanske som någon slags tvistad humor men skrattet fastnar liksom i halsen. Helt utan farhågor om riskerna har militärmakter runt om på jorden redan överlåtit betydande militärstrategiska beslut till superdatorer (helt sant). Men vad händer när dessa datorer börjar kommunicera och alliera sig med varandra, sitter då inte människan lite löst? Även om man programmerar in att människan alltid skall vara högsta beslutande part så kan detta enkelt ändras (datorerna vet ju bättre).

Chatbot's på nätet

Redan nu finns ett flertal AI-bots för datorer och för mobiltelefoner, de kommer som standard vid inköp. Ni som använder mobiltelefoner är väl redan bekanta med era "hjälpare". Men ett gott råd är att inte bli 'kompis' med dem, i slutänden kommer de inte ha ert bästa för ögonen. Jag letade runt lite på nätet och hittade snart chatboten 'Mitsuku' (funkar bara med dator). Just denna robot är trots allt ovanligt vänlig (på grund av hur den är programmerad) men klarar inte abstrakta begrepp. Pröva att prata lite med den (på engelska), det fungerar rätt bra på ett ytligt plan. Ett alternativ är 'Cleverbot', men den är betydligt mer korkad och ibland direkt oförskämd.

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-11-25 21:54 #1 av: NiklasTyreso

Dagens AI möjliggör mycket mer kontroll av människor än George Orwell skrev i sin dystopi 1984.

China är världsledande på att kartlägga människor. Kopplar man ihop aniktigenkänning med betalsystemet (vad du handlar), Internet (vad du surfar på) och plats lokalisering, då har staten nästan total makt över dig.

I Kina har staten börjat med belöningssystem för medborgare som gör vad staten vill, och bestraffningspoäng när medborgaren gör "fel" eller är sjuk.

Genom att ha god information om människorna kan makthavare med AI i realtid utvärdera vilken propaganda som påverkar människor mest och får oss att tycka och tänka så som de vill.

Olika grupper av människor kan behöva bearbetas med olika typer av information, men AI kan både klumpa ihop människor utifrån hundratals parametrar i olika grupper och anpassa information och erbjudanden och utvärdera så varje grupp ändrar sina vanor och åsikter som makthavarna vill.

Den som har tillgången är en makthavare. Stater, företag (facebook, visa, Ica, apoteket), alla som har info om dig har möjlighet att påverka dig som de önskar.

Vem äger all info som samlas in om dig? Hur sammankopplas olika former av information om dig?

Anmäl
2019-11-26 15:45 #2 av: JRSN

#1 Bra sammanfattning, AI etablerar en kontroll av människor 'smygvägen', men alltför få inser farorna. Kina utmärker sig alltmer negativt i form av registrering och manipulation av befolkningen. Hörde även nyligen om ett osmakligt 'läger för uppfostran', eller vad de kallade det. Ett rent koncentrationsläger med andra ord.

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-11-29 17:19 #3 av: Diana_Melbourne

SVT har sänt ett par mycket intressanta och seriösa dokumentärer om AI, där teknologierna presenterats på ett populärvetenskapligt sätt. I en serie, som delvis var en dramadokumentär, menade man att det kommer att bli möjligt att ”datorisera” den mänskliga hjärnan som då får en enorm kapacitet. Därmed suddas gränserna mellan människa och dator ut, samtidigt som generna är möjliga att anpassas för ett mycket längre och friskare liv. Detta är fullt möjligt redan idag men resonemang kring etik behöver komma i kapp tekniken. Svindlande, spännande och lite läskigt tycker jag.

Anmäl
2019-11-29 17:21 #4 av: Diana_Melbourne

https://www.svtplay.se/ar-1-miljon-berattelsen-om-din-framtid

Och här är länken till den dokumentär jag skrev om i förra inlägget.

Anmäl
2019-11-29 18:50 #5 av: JRSN

#4 Programmen tycks inte vara tillgängliga just nu. Undrar om de kommer tillbaka inom kort? Funderar

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-11-29 22:20 #6 av: Diana_Melbourne

#5 Åh nej, jag såg nu att den inte var tillgänglig längre. Håll utkik efter den, för även fast presentationen kanske var lite fånig, så var innehållet väldigt intressant och ”mindblowing”. Väl värd att se.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.