paradigmskiften

Sinnen existerar i par

2019-08-19 17:51 #0 av: JRSN

Sedan gammalt har vi fått lära oss att vi har fem sinnen; syn, lukt, smak, hörsel och känsel. Men är det en rättvisande bild? Jag skulle vilja lägga till ytterligare en sinnesfunktion; 'balans/orientering'. Detta sinne menar jag står för det tredje ögat, detsamma som egenskapen 'intuition'. I och med detta uppstår plötsligt ett intressant fenomen, sinnesfunktionerna låter sig indelas i par; de bildar 'polariteter' med en graderad skala mellan polerna.

Tre motsatslinjer

Vilka sinnen är då sammankopplade? Jag får det till att 'Syn' förhåller sig till 'Balans/Orientering'. På samma sätt förhåller sig 'Hörsel' till 'Känsel' och slutligen ser vi ett förhållande mellan 'Smak' och 'Lukt'. Men de enskilda sinnena är även förknippade med en typ av 'karaktärsegenskaper', eller vad man skall kalla det. Låt oss ställa upp detta i en lista för att skapa en bättre överblick:

 • Syn (Kunskap) - Balans/Orientering (Intuition/Instinkt)
 • Hörsel (Förståelse) - Känsel (Upplevelse)
 • Smak (Form) - Lukt (Bild)

Elementläran

Men även den gamla elementläran behöver nu förnyas. Vi känner till de fyra elementen; jord, vatten, luft och eld. Kineserna lär även ha ett femte element i sina läror; 'metall'. Jag kan använda mig av metallelementet men behöver lägga till ytterligare ett element som blir; 'Lera'. Med andra ord så vill jag associera varje sinnesfunktion med ett klassiskt element. Vi får då följande lista. (Sambandet är till en början inte självklart men häng med)

 • Syn - Trä
 • Balans/Orientering - Vatten
 • Hörsel - Eld
 • Känsel - Lera
 • Smak - Jord/Metall
 • Lukt - Luft

Som synes har smaken två element som delar på platsen. Detta beror på att 'sjunde steget är återkomsten'. Elementen bildar en cirkel där ändarna förenas på platsen för 'Smak'. En orsakskedja uppstår vad gäller elementen:

Jord skapas när lera och trä blandas. Trä uppstår efter att elden har svett och närt jorden. Eld uppstår när luften syresätter och förbränner träet. Luft skapas när elden kokar vattnet. Vatten uppstår när luften får leran att torka. Lera uppstår när vatten och jord förenas.

Sinnen och energier

Varje sinnesfunktion har även en energi eller en materieform kopplad till sig. I listan nedan står fysisk materia för protoner, neutroner och elektroner. Eterisk materia är en okänd materieform som har med tomrum (vakuum) att göra. G-vågor står för longitudinella vågor i just vakuum. Neutrinofält är neutrinopartiklar som bildar skal runt elektronen.

 • Smak - Fysisk materia
 • Syn - Fotoner
 • Hörsel - Elektriska fält
 • Lukt - Eterisk materia
 • Balans/orientering - G-vågor
 • Känsel - Neutrinofält

Konklusion

Sex sinnen, inte fem, bygger upp ett väsens varseblivning. Dessa sex sinnen täcker in hela spektrat av vad som finns att förnimma i, exempelvis, den fysiska dimensionen. Styrka i en sinnesfunktion innebär per automatik svaghet i det motsatta polära sinnet. Människan kan inte förnimma alla aspekter av tillvaron perfekt hela tiden; hon måste välja (fokusera) sin perception.

Svårt? Snöa in i en ännu mer fördjupad betraktelse. Komplicerat men intressant!

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-08-19 21:25 #1 av: Demeter

Mycket Intressant!

Med vänliga kramar Sofie. 

Medarbetare på Akvariefisk. Välkommen in! Hjärta

Anmäl
2019-08-20 14:37 #2 av: NiklasTyreso

Folk som upplever det övernaturliga brukar uppleva mest via ett visst sinne. Vissa ser inre bilder, andra upplever viskningar etc via hörseln och vissa känner i kroppen känslor och fysiska symptom från andevärlden. Dofter som är svår förklarade tolkar vissa som doften av andliga besökare.

Få människor upplever allt hela tiden (det är nog inte riktigt friskt om man skulle uppleva allt genom alla sinnen hela tiden.)

Anmäl
2019-08-20 18:33 #3 av: JRSN

#2 Tror inte ens det är möjligt att uppleva alla sinnen till 100 %. Jo, kanske i form av något sjukdomstillstånd då (kan inte vara så kul). Lipar

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.