Schamanism

Tala med träd

2019-07-14 17:32 #0 av: JRSN

Vördnaden för naturen är mycket stor, i Norden i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Religiositeten är blygsam men naturen hålls nästan för helig. Därför är det också förvånansvärt vanligt att kommunicera, på ett eller annat sätt, med träd, växter och blommor. Naturligtvis är det inte frågan om regelrätt tal, även om många faktiskt gör detta (träden svarar dock sällan tillbaka med ord). Som alla andra väsen är träd, växter och blommor besjälade. Det enda som skiljer dem från andra väsen är medvetandets uttryck. Naturen är harmonisk, att lära känna den är aldrig fel.

Växters medvetande

Talsymboliken för träd och växter är siffran 'Två'. Det står för 'rot och krona', egenskaper som genomsyrar hela växtriket. Det står också för den utpräglade skillnaden i medvetandenivåer. Under dagen är växterna medvetna i den fysiska världen, med rätt stora begränsningar. Under 'natten' drar sig växterna tillbaka till en inre sfär, en helt och hållet privat värld som vi kan kalla 'Egenvärlden'. Där har växterna full frihet, i tanken kan de röra sig, ändra form och kommunicera helt obehindrat med likasinnade väsen. Det är en värld fri från bekymmer, disharmoni och våld.

Trädens och växternas medvetande i den fysiska världen har stora inskränkningar. De har en slags syn i det att de känner av skillnader mellan ljus och skugga samt vilken frekvens ljuset har. De har också receptorer för dofter av olika slag, och därigenom kan de meddela sig med varandra och varna när faror hotar. I växtvärlden är individerna inte så framträdande. Växterna konkurrerar inte, de gynnar hellre kollektivet. Träd och växter mår inte bra av att vara isolerade, de trivs bättre tillsammans. På rotnivå utbyter de mineraler med varandra; en för alla, alla för en.

Att kommunicera med träd

Det går fint att kommunicera med träd. Men, tänk på att träden lever med en helt annan tidsmedvetenhet. Sagan om Ringens berättelser om medvetna träd känns helt relevant. Favorituttrycket för 'Lavskägge' (Fangorn) på engelska är följaktligen; "don't be hasty", dvs stressa inte. Man kan inte heller förvänta sig att få sakliga svar på eventuella frågor. Om man till exempel undrar; "vad ska jag göra åt min värkande rygg?". Då kanske svaret (så småningom) blir: "Ta det lugnt, andas och känn hur saven stiger i kropp och lemmar. Solen kommer med ny energi, det är en gynnsam tid för tillväxt och stillsam förvandling. Vila, allt är ett i harmoni och glädje."

Men vill man likväl ha snabba svar så kan trädets 'väktare' eller 'deva' vara mer behjälplig. Väktaren talar helt och hållet med telepatiska medel. Olika växter kan ha olika lynnen, vara mer eller mindre medvetna. Ekar tycks vara mycket 'vakna' och de blir också väldigt gamla. Jag fick en gång uppdraget att "röja upp" på bakgården, eftersom naturen var på väg att ta över helt. En gammal ek hade vuxit sig alldeles för stor och jag försökte mig på att trimma den. Det gick inte alls bra, sågarna blev snabbt slöa och fastnade i grenarna. Då var det som om eken talade till mig och sa: "Du rår inte på mig, inte idag. Jag fanns här innan du var född och jag kommer att vara här när du är borta. Du kan lika gärna packa ihop och ge upp." Så blev det förstås, jag var tvungen att inse att eken var den starkare.

Mytologi

Sagor och muntliga traditioner gör liknelser mellan vårt solsystem och ett stort träd. I fornnordisk mytologi talas om trädet Yggdrasil såsom boningen för gudar, jättar och människor. Naturen eftersträvar gärna en form som kallas 'Torus' (Toroidal Field). Det är som en 'sockermunk' eller en äppelform. Denna form återkommer gång på gång. Den återfinns i det elektromagnetiska fältet runt människan, i det eteriska fältet runt vårt solsystem och såsom ett övergripande fält som omsluter vår galax; Vintergatan. Inte konstigt att trädet upplevs som ett heligt väsen.

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-07-14 19:18 #1 av: Wonnalesan

Jag älskar träd, bara att se på dom ger känslor av olika sort. Linden med sin magiska doft söver, eken ger klokskap, tårpilen rör vid sorg, aspens darrande löv får hjärtat att skälva(att den darrar sägs bero på att Kristi kors var gjort av asp) , rönnen lite sur blir lätt stött, tallen torr och stark. Så ser jag på några av våra träd, tallen kramar jag gärna.

Träd växer gärna i familj och en skogsvaktare i Kanada kunde tala med träden, höra deras sorg vid fällning av skog.

Tänker också på den lilla anspråkslösa dikten

I stenen sover Gud

I träden drömmer han

i djuren vaknar han

i människan lever Gud.

träden är underbara och livfulla, de ger syre, glädje, timmer, blommor och bär.

Min väninnas dotter som dog ifrån 2 små barn ville få träd planterade till hennes minne i VIskogen,istället för blommor som bara lever några dagar. 10.000 träd planterades till hennes minne, i de träden susar minnet av denna unga mamma.

Mitt favoritträd är Linden....Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-14 19:48 #2 av: JRSN

#1 Fina tankar om träd, Wonnalesan! Olika trädsorter har förstås olika egenskaper (och lynnen). Jag vet inte så mycket om dessa men gillar att vara nära dem. Jag hade ett älsklingsträd som barn där jag brukade klättra omkring. Trädet var visserligen dött och barken var borta. Men trädytan hade liksom förvandlats till en mycket vacker silverfärg. Det var lite sorgset när trädet slutligen togs bort. Gråter Blomma

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-07-14 20:08 #3 av: Wonnalesan

Jag vet hur du menar, de blir som gamla människor, kala, torra och silvriga!

När jag var barn så kunde skogens träd vara fulla av lavar, de hängde som hår på träden, miljöförstöringen har nästan utrotat den laven, minns inte nu vad den heter, skägglav? Nej jag minns inte?. Björken är ett vackert träd som används till mycket, Svenskt tycker många, basturuskor, lövade logar och midsommarstänger.

Träd är så mycket mer än bara virke...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-14 21:03 #4 av: Sabah

Upplever också att olika träd har olika egenskaper.
Jag har alltid haft ett speciellt förhållande till tallen! De står för stabilitet och styrka hos mig, de ger mig kraft! Jag sätter gärna händerna mot tallen när jag känner mig låg och behöver balanserad energi.
Rönnen grät jag ut hos, när jag hade sorger och ledsamheter under en period stod jag gärna hos rönnen som hjälpte mig släppa ut det.

Barn har alltid älskat att klättra i träd och bygga trädkojor. Kanske inte bara för leklustens skull, träden stärker oss människor på många sätt! 😊

Det är trist med miljöförstöringen, dock har inte all skägglav dött ut än, vi har gott om det här! 😊 Många av träden är nästan helt täckta av detta "skägg"!

♥️♥️♥️ Se på allt i livet med kärlek och se det goda i allt som sker! ♥️♥️♥️
Anmäl
2019-07-15 07:01 #5 av: Wonnalesan

Underbart att få se, det väcker mina barndomsminnen till liv, vi använde den till att klä ut oss till troll bla. Jag har inte sett den här i skogarna på länge.

Som du skrev om Tallen så har jag kramat just tallar då jag varit sjuk, ledsen mm. Den är stark och kraftfull. Pappa såg en gång då jag kramade en tall, han sade -du gör som jag gör, du kramar Tallen-den ger kraft ska du veta-. Den tröstar också.

Träd ger skugga varma dagar, de skyddar mot regn som paraply. Man kan orientera sig efter dom om man kan läsa skogen, man kan klättra i dom, de ger värme då de eldas, bord, bänkar och 1000 tals ting kan de formas till. Men allra mest är de bara vackrast där de står...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-15 23:51 #6 av: NiklasTyreso

Fortfarande händer att folk har vårdträd på släktgården eller planterar livsträd när en ny medlem i familjen föds.

Vårdträd: En del av sin egen ande, vården, delar man med släktingar eller sin ätt. Vården har sin boning i ett vårdträd oftast mitt på släktgården, när den inte är ute och far på nätterna och ger information till de som drömmer. Vårdträd ger oxå liv, växtkraft och fruktbarhet till gården.

I andra vårdträd bor gårdstomten och ibland kan han få gröt eller öl, en tradition som härstammar från hedendomens blotande. Tomten är ett annat väsen som bidrar till gårdens försörjning.

Livsträd: Livsträd måste man vara rädd om. De kan ge kraft och hälsa till människa som fick trädet. Ofta dör trädet när personen det planterats för dör. Om trädet blir sjukt eller dör innan personen det planterats för, då är stor risk för olycka, sjukdom eller t o m död för personen oxå!

Jag har flyttat in till lägenhet för 12 år sedan, men har ett träd på gården jag vårdar extra. Det är lite sarjat med några döda grenar som sedan flera år tillbaka. Sommaren -18 var rekordtorr och jag gick med dunkar med vatten var och varannan dag till trädet som var hängigt. Grannarna tycke jag var tokig!😉 Men det stackars trädet klarade även förra årets prövning och i år är det finare än någonsin under de 12 år jag bott här. När jag sitter på balkongen med trädet framför mig, då fylls jag av glädje och värme.😇

Annars är eken min favorit. Den har en bark som liknar elefanthud och ger en mäktig kraftfull känsla, liknande den jag får av elefanter oh deras brummande. Båda blir gamla och anses visa, både elefanten och eken.

Anmäl
2019-07-16 09:25 #7 av: Wonnalesan

Så fint!

I min park finns ett mycket fint gammalt Fläderträd , det klövs på mitten i Juni, det är nog skadat efter förra årets torka, Popplarna har dött de också flera stycken.

Men att se halva trädet ligga på marken mitt i blomningen gjorde ont. En skadad skatunge gömde sig bland löven för andra fåglar, men så låg den död ute på gatan en bit därifrån, så klövs trädet mitt itu av okänd orsak. Det får mig att tänka på hur allt hålls samman i naturen, liv och död. årstider med växlingar, vårens sköna blomning, tänker speciellt på körsbärsblommorna.

Frukt och fallfrukt, avlövningen och förmultningen, hur allt går igen genom hela naturen. Träd är underbara! Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-16 09:35 #8 av: JRSN

#6 Väldigt intressant och läsvärt. Utveckla gärna någon gång i en egen tråd! Pokal

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-07-16 17:10 #9 av: Carmarino

Hittade en intressant artikel om "Vårdträdet - gårdens beskyddare".

https://slakthistoria.se/livet-forr/vardtradet-gardens-beskyddare

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-16 19:58 #10 av: NiklasTyreso

Bra länk, Camarino! 😃

Träd kombinerar alla fyra elementen.

Träd har sina rötter i jorden och tar näring ur elementet jord.
Träd behöver elementet vatten för att leva och växa.
Träd ger syre till luften och tar koldioxid ur elementet luft för att växa.
Trädens fotosyntes hämtar sin drivkraft från solljuset som hör till elementet eld.

Anmäl
2019-07-17 07:44 #11 av: Wonnalesan

Som barn minns jag hur jag varma sommarnätter i vårt sommarhus högst uppe på en rullstensås lyssnade till vindens sus i tallarna. Dörren stod öppen och man hörde bara susandet i tallarna inte helt olikt vågornas brus. Det var nästan bara tall som växte där på åsen. Jag hade min första pojkvän och skrev en liten dikt till honom som gick så här.

Som vindens sus i tallarna

som vindens sus i säv

så viskar jag i natten ut,- oh vad jag har dig kär-.

du ser mig ej, du hör mig ej, men kanske du ändå

kan känna min närhet där du är , ty jag följer dig vart du går.

Senare upplevde jag dikten som en hälsning från Gud i en svår situation.

Att jag var älskad av någon trots allt!

Dikter om träd finns det nog många, kanske kan någon någon? Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-28 21:02 #12 av: Maghan70

Jag älskar naturen. Där finner man frid och ny energi i tystnaden och trädens viskningar.  Ibland har jag känt en oemottståndlig kraft att krama om ett visst träd och har då hittat sån trygghet och frid och värme.  Men ibland har jag också känt att vissa träd behöver tröst från mig.  Låter kanske underligt, men så har jag känt :) 

Anmäl
2019-07-28 22:31 #13 av: Vianca

#12 Då är jag inte ensam, känner samma som du. Har en speciell lund, där det växer stor gran. Dit jag brukar gå och finna ro, en av granarna har som du säger Maghan oemotståndlig kraft att krama. Omfamnar trädet känner dess inre flöde. Blir som en ny människa efteråt.

Anmäl
2019-07-29 07:48 #14 av: Wonnalesan

Jag upplever kraft från trädet jag kramar, oftast en tall. Men även gemenskap. Som om trädet vill bli sedd och vet om det. Som barn höll jag mig ofta i trädens närhet. Jag var ett ensamt barn, men träden var mina vänner och beskyddare. Uppe på den höga åsen där var min lilla syster och jag ensamma då  mamma och pappa åkte till det hårda slitet på fabrikerna. jag hade helt ansvar för min lillasyster från det att hon var tre år, jag 7 år. På tomten fanns fyra stora tallar som susade i vinden så lugnande, dom kramade jag ofta. De var som mina väktare där på åsen.

Så mycket vackra träd det finns. Lindar ger mig väldoft, barndomsminnen och skönhet. Innan jag gifte mig började mitt efternamn på Lind, en slump? Nej det tror jag inte! det finns en mening i allt....Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-29 09:37 #15 av: Magi-cat

Intressant om träd! KärBlomma Och vackert skrivet, Wonnalesan.Hjärta

Ni bara måste läsa "Trädens hemliga liv" av Peter Wohlleben!

"I skogen finns ett liv som är helt okänt för oss. Där pågår fantastiska saker: träden kommunicerar med varandra. De tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen. Otroligt? Kanske. Men sant."

https://www.bokus.com/bok/9789113073590/tradens-hemliga-liv/ Peter Wohlleben

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-07-29 10:04 #16 av: Wonnalesan

Magi-Cat, det var om honom jag läst . Han var skogvaktare i Kanada tror jag?

Det var så vackert det han berättade om skogens alla träd. Minns att han sade att de kände andra träds smärta då de sågades ner. Kanske har träd mer empati än människor? För många känns det som en kränkande tanke mot människan. Men så mycket ont som människan gör mot varandra så kan man stilla i suset av tallarnas sång instämma...MvhBlomma/WL

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.