Annons:
Etiketterparadigmskiftenmetamorfosandliga-orterritualer
Läst 907 ggr
JRSN
2019-09-14, 14:02

Att fly till 'Lallaland'

Det är lätt att skoja om personer som inte riktigt är 'med på banan' men det är faktiskt ett reellt fenomen att, annars fullt friska, personer går in i ett slags barnastadium. Detta kan ske, tillfälligt eller under längre tid, när tillvaron blir alltför traumatisk och svårhanterlig. Utlösande kan vara en händelse som inte genast går över utan som kvarstår under längre tid. Personen i fråga ser då ingen annan utväg än att fly till ett mentalt mer 'skyddat' tillstånd. Samma sak kan ske under allvarligare former när personer går in i psykisk sjukdom.

En harmlös ramsa

Inför ett stort eller litet trauma kan hjärnan liksom bli överbelastad. Hjärnan finner ingen omedelbar utväg ur problemet och lösningen blir att ägna sig åt en helt enkel och harmlös aktivitet, som att rabbla på en vers eller sjunga en liten ramsa. Ett exempel ser vi i Selma Lagerlöfs 'Kejsarn av Portugallien'. Torparen 'Jan i Skrolycka' förlorar kontakten med sin dotter, och rykten om att hon prostituerat sig i Stockholm får bägaren att rinna över; han förlorar sig djupt in i en fantasivärld. Han börjar även 'lalla' på en ramsa som möjligen får honom att klara av vardagen lite bättre. Det här fenomenet tror jag drabbar människor lite över lag, i större eller mindre omfattning. Tillvaron har många bekymmer så frestelsen att uppsöka ett 'lallaland' kan bli stor.

Existentiell ångest

Världen av idag är fylld av problem, kriser, miljöhot och våldsyttringar. Att med öppna sinnen ta in hela detta spektrum kan bli lite för mycket för vem som helst. Fullt ursäktligt och förståeligt då, att stundom ägna sig åt helt vardagliga och harmlösa sysselsättningar, för att liksom skingra tankarna. Den kollektiva lösningen idag är sannolikt att 'fly till flaskan', dvs att gå in i kroglivets glättiga och bekymmerlösa miljö. Även politiker och beslutsfattare verkar tycka detta är en bra idé, nyligen har förslag om söndagsöppet på Systemet förts fram. Men konsekvenserna längre fram kommer att bli stora och svåra. Även speldjävulen skördar framgångar idag, för spel på nätet accelererar som aldrig förr. Människor belånar sig upp över huvudet, som fanns det ingen morgondag.

Ut ur lallaland

Hur kommer man ut ur lallalandet? Förmodligen handlar det om att revidera sin världsbild. Att inte så mycket se världen som 'den borde vara' utan modigt se världen som den är, och försöka förhålla sig till den. Detta är ingen liten sak, för det kan innebära att man totalt måste förändra sin livsram, sin världsuppfattning. Vi lever i en tid då gamla föreställningar i mycket rask takt raseras och går i kras. Nya perspektiv öppnas och vi har att förhålla oss till det nya. De som verkligen vill vara med i den nya tidsåldern behöver börja öppna upp för nya sanningar. Detta är en vägdelare. Att klänga sig fast vid det förgångna är att ta vägen till lallaland och dess välbekanta omgivningar. Att anpassa sig till det nya är att slå in på vägen till den nya tidsåldern.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

  • Redigerat 2021-01-02, 16:15 av JRSN
Annons:
[Vianca]
2019-09-14, 17:02
#1

Det är faktiskt helt normalt att gå till sitt fantasiland ibland och bara vara där ett tag. När man är tillbaka i den verkliga tillvaron, så är allt så mycket lättare och klarare.🙂 Man har luftat sig själv ett tag. Det handlar om att bryta dagen inte att smita i från vardagen, och det kan vi nog alla göra på olika sätt. 

Men jag tror att det har varit så i alla tider, och att det  inte bara ett nutidsproblem.

JRSN
2019-09-14, 20:18
#2

#1 Det låter bra när du säger det så, Vianca. Att det inte bara är nu som är stökigt utan att det har varit så i alla tider. 🙂

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

NiklasTyreso
2019-09-14, 22:18
#3

När man ofokuserat låter tankarna vandra går ett avstressande nätverk igång i hjärnan som kallas default mode network. Det aktiveras även vid meditation som inte kräver så mycket koncentration, ex TM eller Acem-meditation. Jag misstänker att det du JRSN beskriver är motsatsen. Det som händer vid stress av olösliga problem som ockuperar hjärnans förmåga att vettigt ta tag i sin situation, så stressen kvarstår med ett ständigt ältande.

JRSN
2019-09-15, 06:33
#4

#3 Intressant analys. Jag tolkar det som att man inte helt flyr problemet, utan att det ligger kvar i bakhuvudet och kanske bearbetas på en undermedveten nivå. Det irrelevanta ältandet utåt kvarstår dock.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Upp till toppen
Annons: